• Боорцгин кев-янз болн чинр-утх

    Күүкд улс һуйр искәһәд, боорцг кеҗ белддг. Цаһана боорцг йирин боорцгас йилһрнә. Зүсн болһн эврә чинртә. Цуг Цаһана боорцг дееҗин, белгин, эдлврин гиҗ хувагдна. Дееҗин боорцг кех һуйрт өндг, һахан хорһ оруллго кенә. Дееҗд целвг, 5 тоһш, 3 шор белг, мошкмр, хуц, кит орулдг бәәсмн. Белгин боорцг ик герин болн бичкн герин белг гиһәд хувагдна. Ик герин белгин тоод нег хавтха, нег хуц, нег кит, нег җола, нег мошкмр, һурвн шор белг, зурһан тоһш орна. Боорцгиг эн тооһарнь цаһан утцнд келкәд, цаһалҗ одх герин тооһар дигләд авчкдмн. Мел иим дүрстәһәр, тооһар, зуг кемҗәһәрн хойр холванд бичкнәр кесн боорцгиг «бичкн герин белг» гиҗ келдг. Ик герин белг кен ахдан, бичкн герин белг кен бичкндән нерәдҗ өгдг бәәсмн. Эдлврин боорцгт: темән, һалун, хорха болн нань чигн олн зүсн дүрстә боорцг орна.

    • 13-02-2025, 09:00
  • Хуурсн ці

    Хальмг ціід цуєар дурта. Би бичкндін хуурсн ці ууљ йовлав. Ээљм тиим ці йир сіінір чандг билі. Кањкнсн ціієин ўнр соњсчкад, би икір байрлдг билів. «Ґлн кўўнд хот болдг, даарсн кўўг дулалулдг ці» – гиљ ээљ келдг біісмн. Эндр таднд, мана умшачнр, ээљм яєљ ці хуурдг біісинь келљ ґгнів.

    • 26-08-2020, 15:26
  • Борцоки (боорцг)

    Борцоки - праздничное калмыцкое угощение, приготовленное из теста различных форм, зажаренное в кипящем масле или жире.

    • 18-08-2014, 16:16
  • Чигян (чигән)

    Чигян - это кисломочный напиток, хорошо утоляющий жажду. Чигян многие называют калмыцким кумысом.

    • 18-08-2014, 16:09
  • Дотур (дотр)

    Говоря упрощенно, дотур - это отварные в бульоне овечьи субпродукты.

    • 18-08-2014, 15:59
  • Хурсн махан гуйартаган (хуурсн махн һуиртаһлн)

    Баранину или говядину зачищают от пленок, нарезают пластинками, отбивают, режут брусочками, посыпают солью, перцем, обжаривают на раскаленной сковороде с добавлением сливочного масла и репчатого лука и доводят до готовности.

    • 18-08-2014, 15:54
  • Берики (бөрг)

    Берики - одно из любимых блюд калмыков, в чем-то похожее на русские пельмени.

    • 18-08-2014, 15:50
  • Кюр (күр)

    Кюр - это мясо калмыцкого барана, тушенное в собственном соку в собственном же желудке прямо посреди голой равнины степей, без посуды.

    • 18-08-2014, 15:41
  • Калмыцкий чай мясной

    Бараньи ребрышки залить холодной водой, добавить соль и варить на среднем огне до закипания, затем убавить огонь, варить еще 40-50 мин.

    • 11-08-2014, 11:15